Selecteer een pagina

Ardaan Dercksen:
koordirigent, zangdocent en ensemblezanger

Ardaan Dercksen (1984, Utrecht) startte zijn zangcarrière op de Kathedrale Koorschool, en stroomde door naar het Kathedrale Koor in Utrecht. Behalve in de rooms-katholieke werd hij ook in de anglicaanse traditie gevormd: eerst bij de Schola Davidica in Utrecht en later bij de Schola Liturgica in Harlingen. Na een uitstap in de richting van elektronische muziek keerde hij terug bij de koormuziek, die hem niet meer losliet. Sinds 2007 nam hij meerdere keren deel aan de Kurt Thomas Cursus en kreeg daar les van docenten als Gilles Michels, Steffen Schreyer, Sigvards Kļava, Hans Leenders en Rob Vermeulen. In 2008 begon hij aan zijn studie Koordirectie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Louis Buskens en Gerben van der Veen, waar hij in 2013 afstudeerde.

Sinds 2010 dirigeerde hij meerdere kamer- en kerkkoren in Noord-Nederland. In 2015 vestigde hij zich in zijn geboortestad en korenstad Utrecht. Als dirigent van Ensemble Illustre onderscheidde hij zich met ambitieuze, maar toch herkenbare concertprogramma’s. Daarnaast valt hij regelmatig in als repetitor bij kamer- en oratoriumkoren. Zijn liefde voor kerkmuziek verwerkelijkt hij als zanger van liturgisch vocaal ensemble Camerata Trinitati, als repetitor bij het Kathedrale Koor en als dirigent van de Buitenschoolse Koorschool Utrecht, verbonden aan de Oud-Katholieke St.-Gertrudiskathedraal. Ook componeert hij kerkmuziek.

Daarnaast blijft hij zich bekwamen als ensemblezanger: hij nam deel aan het Nederlands Studenten Kamerkoor (2011) en Meesters en Gezellen (2014). Momenteel zingt hij bij Consensus Vocalis en Bachkoor Holland. De combinatie van directie- en zangervaring stellen hem in staat zijn koren niet alleen te dirigeren, maar ook te scholen. Hij geeft daarom ook privéles aan koorzangers.